Kijk voor het meest actuele nieuws op onze social mediakanalen

06-05-2018

YETS Foundation wint Appeltje van Oranje

 

De YETS Foundation, actief in Vlaardingen en Schiedam, is door het Oranje Fonds uitgeroepen tot één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan organisaties die een groot verschil maken voor anderen in de samenleving.


“De YETS Foundation is enorm trots op de waardering van het Oranje Fonds van ons werk voor jongeren in de regio”, aldus directeur Peter Ottens. Dit jaar was het thema van de Appeltjes van Oranje ‘Jong en sociaal ondernemend’. Uit alle 100 inzendingen zijn na verschillende selectierondes twaalf genomineerden geselecteerd, waaruit het Oranje Fonds de drie winnaars heeft gekozen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Op 6 juni krijgt Peter deze, samen met een aantal coaches en jongeren, door Koningin Máxima overhandigd op Paleis Noordeinde.

De prijs komt een paar maanden na een ander hoogtepunt: de erkenning van de YETS-interventie door het Kenniscentrum Sport. YETS hoeft de komende tijd niet stil te zitten. Ottens: “De prijs is een bevestiging dat we goed bezig zijn. De afgelopen jaren is de vraag naar onze kennis en ervaring ook enorm gestegen. Daarom hebben we YETS Go opgericht. Via YETS Go willen we onze impact nog verder vergroten onder jongeren, professionals en gemeenten. Zo bieden we workshops en clinics aan, kunnen we ingeschakeld worden voor inspiratiesessies en zetten wij onze expertise in om gemeenten en organisaties te adviseren op het gebied van jeugdzorg en sport.” 

Ondertussen gaat het project van de YETS Foundation ook gewoon door. In Vlaardingen en Schiedam doen zo’n 100 kwetsbare jongeren mee aan het project, dat inmiddels voor het derde jaar loopt. Het Lentiz LIFE College, Lentiz Geuzencollege en Ilex College zijn de deelnemende scholen. Door middel van basketbaltrainingen, het samen huiswerk maken, eten en activiteiten voor de eigen wijk leren zij sterk in hun schoenen te staan. Onder begeleiding van pedagogisch sterke coaches die de jongeren zowel binnen als buiten de lijnen van het sportveld begeleiden, worden zij gedurende een tweejarig programma geholpen naar positieve deelname aan de maatschappij.

 

01-05-2018

Winnaars Appeltjes van Oranje bekend: YETS Foundation weer in de prijzen gevallen

YETS Foundation uit Vlaardingen, Buddy to Buddy uit Zutphen en Excel Arts Academy uit Curaçao mogen zich dit jaar de winnaars van de Appeltjes van Oranje noemen. Dat is een prijs die jaarlijks door het Oranje Fonds wordt uitgereikt aan mensen die een groot verschil maken voor anderen in de samenleving.

De jonge initiatiefnemers kregen het nieuws dinsdag te horen. Dit jaar was het thema van de prijs ‘Jong en sociaal ondernemend’. Uit alle 100 inzendingen zijn na verschillende selectierondes twaalf genomineerden geselecteerd, waaruit het Oranje Fonds de drie winnaars heeft gekozen.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Op 6 juni worden ze door Koningin Máxima overhandigd op Paleis Noordeinde.

Bron: hartvannederland.nl

 

16-03-2018

08-02-2018
Sport & Bewegen erkent YETS als ‘goed onderbouwd’

De interventie YETS is door de erkenningscommissie Sport & Bewegen van Kenniscentrum Sport erkend in de categorie goed onderbouwd. Een unieke prestatie aangezien de meeste aanvragen eerst nog onder voorbehoud blijven.

Erkenning onthuld tijdens kennissessie
YETS onthulde de erkenning door de commissie Sport & Bewegen afgelopen woensdag 7 februari tijdens de werksessie ‘rolmodellen in het sport en welzijnswerk’. Tijdens deze sessie deelde Arwin Manus, orthopedagoog binnen YETS, waarom rolmodellen zo belangrijk zijn voor jongeren. Vervolgens lichtte de uit Amerika overgevlogen College basketbalcoach Scot Vesterdahl toe wat de maatschappelijke rol van sportcoaches in Amerika is en waarom de methode van YETS zo goed werkt.

Coach als rolmodel
De YETS-methodiek is een preventiegerichte gedragsinterventie die bestaat uit drie pijlers: sport, onderwijs en sociale integratie. Centraal in deze activiteiten staat de YETS Coach als rolmodel. De coach voert alle activiteiten in het kader van deze pijlers uit. Hij verzorgt de sporttrainingen, huiswerkbegeleiding en geeft life skills-workshops of organiseert met de jongeren activiteiten in de wijk. Hierbij hanteert de coach een autoritatieve coachingsstijl: hij eist respect en discipline, maar biedt ook een luisterend oor en een schouder om op te leunen.

Jongeren leren kansen te creëren voor zichzelf
Naast het voorkomen zorgt de interventie ook voor ontwikkeling van de jongeren. Door het succesvol doorlopen van onze interventie worden kansen gecreëerd door de jongeren zelf. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een bijbaan, inspiratie en enthousiasme door vrijwilligersprojecten die de jongeren zelf opzetten en de motivatie om een studie te volgen en af te ronden.

 

18-12-2017
‘Basketbal is alles voor mij!’

Stan van Os (14) zit in de derde klas van het Geuzencollege in Vlaardingen. Hij doet voor het tweede jaar mee met YETS en heeft in basketbal zijn grote passie gevonden. “Ik zou elke dag wel willen trainen!”

“Ik wilde altijd al basketballen, maar daar werd ik niet in gestimuleerd. ‘Neejoh, blijf lekker op voetbal’ kreeg ik dan te horen. Vorig jaar kregen alle tweedeklassers een basketbaltraining van de YETS-coaches. Zodra we bezig waren wist ik: eindelijk, dit is het! Mijn liefde voor de sport is sindsdien alleen maar groter geworden. Basketbal is alles voor mij!”

Rustiger
“Eerst was ik brutaal, agressief en druk. Als ik ook maar iets deed in de klas, werd dat direct afgekeurd. Ik moest me meteen melden. Sinds ik bij de YETS zit, vindt mijn moeder dat ik een ander persoon ben geworden. Ik ben veel rustiger en ontspannen. En ik eet beter. Daarnaast is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid doordat ik weet dat ik in het team meetel.”

Respect
“De coaches zijn streng. Dat was in het begin wel wennen. Als je bijvoorbeeld iets in straattaal zegt, moet je meteen tien push-ups doen. En als tweedejaars zelfs twintig. Maar ze zijn ook heel aardig. Je kunt met ze dollen en ze worden niet zomaar boos. Ik kan hier gewoon druk zijn. Ook heb ik veel met de coaches gepraat, ze helpen je echt. Ik heb van hen geleerd om iedereen met respect te behandelen. Iedereen, ook mensen die je niet aardig vindt.”

Goede voorbeeld
“Mijn mooiste YETS-moment was het toernooi in Oostenrijk vorig seizoen. Het was heel gezellig met de coaches en ik heb veel geleerd. Ook heb ik bij YETS drie vrienden gemaakt waarmee ik anders nooit zou hebben gepraat. Nu zijn we tweedejaars en dat is nog leuker. We kunnen meer dingen doen en geven het goede voorbeeld aan de eerstejaars.”

Eredivisie
“In een wedstrijd probeer ik altijd een doel te stellen. Iemand zoek spelen bijvoorbeeld. Ik vind het leuk om trucjes te leren en mijn techniek te verbeteren. Het blijft namelijk niet bij YETS. Na dit schooljaar moet ik stoppen, dan zitten mijn twee jaar erop en ga ik door bij basketbalvereniging Juventus. Mijn doel? Eredivisie spelen bij Rotterdam Basketbal. Dat is heel hoog, net als bij voetbal.”

05-09-2017
Jongerenwerkers moeten gedrag niet bestendigen maar veranderen

‘Yo tjappie, alles chill?’ Zo opende de Gemeente Lelystad een brief gericht aan een groep werkloze jongeren. Door straattaal te gebruiken hoopte de gemeente deze jongeren te bereiken. Jongeren voelen zich op deze manier echter niet serieus genomen. Nee, ze hebben al genoeg mensen in hun sociale kring die straattaal met ze praten, en waar ze misschien ook al niet echt op kunnen bouwen.
Wellicht is in sommige van deze gevallen de sociale kring zelfs de oorzaak van hun worstelingen om een plek in de maatschappij te vinden. Het gebrek aan prosociale relaties met volwassenen en de omgang met antisociale jongeren vergroot namelijk het risico op maatschappelijke uitval. Lees verder.

03-09-2017
Ilex College sluit zich aan bij empowermentproject YETS Foundation

Vanaf dinsdag 5 september start de YETS Foundation haar empowermentproject op het Ilex College. Die dag vindt de officiële kick-off plaats en worden alle tweedeklassers van deze school geïnformeerd over het nieuw te vormen basketbalteam dat bij het project hoort. De YETS-coaches, waaronder oud-international Patrick Hilliman, zijn bij de kick-off aanwezig om de kinderen te vertellen wat basketbal voor hen heeft betekend en hoe deelname aan het project het leven van deze leerlingen zou kunnen veranderen. Het Ilex College in Schiedam is de derde school die aan de YETS Foundation verbonden is; het Lentiz LIFE College uit Schiedam en het Lentiz Geuzencollege in Vlaardingen draaien al langer mee.
Het Ilex College is een VMBO-school voor leerlingen die onderwijsbelemmeringen ondervinden ten gevolge van psychische stoornissen. De leerlingen wonen thuis of in een gezinsvervangend tehuis. Ook zullen er enkele leerlingen van Bovenschoolse Voorziening InZicht aansluiten bij het team. In de bovenschoolse voorziening worden leerlingen opgevangen die het om wat voor reden dan ook niet redden binnen hun huidige school. Bij InZicht krijgen leerlingen een onderwijsplek aangeboden waar zij kunnen werken aan hun leerproces en aan de slag kunnen met datgene waardoor het mis gaat in hun school. Op het Ilex College wordt een basketbalteam gevormd met ca. 15 leerlingen. Twee jaar lang zullen zij trainen, samen eten, huiswerkbegeleiding krijgen en samen werken aan sociale vaardigheden. Met dit nieuw te vormen team probeert de YETS Foundation niet alleen de deelnemende jongeren te inspireren, maar ook de gehele school en de wijk door activiteiten te organiseren in Schiedam Nieuwland. Het project wordt gesteund door Gemeente Schiedam.

24-05-2017
Aardig Onderweg Award voor YETS

Na twee maanden campagne voeren, was het vrijdag 19 mei eindelijk zover. Tijdens de Aardig Onderweg Awardshow mocht Peter Ottens namens de YETS Foundation de publieksprijs 2017 in ontvangst nemen. “Dankzij al die mensen die in ons geloven, kunnen we onze droom waar gaan maken en dat is onze coaches nog verder opleiden door een gastcoach uit Amerika over te laten komen.” Eerder had YETS de vakjuryprijs in de categorie ‘Samenleven’ al in de wacht gesleept.
“Duizenden mensen hebben niet alleen op YETS gestemd, maar stemden vooral op de boodschap dat onze samenleving schreeuwt om positieve rolmodellen. Onze stem is gehoord,” vertelt Peter Ottens, oprichter van YETS en het gezicht van de YETS Foundation tijdens de campagne van de Aardig Onderweg Awards. Tijdens de awardshow werd hij verrast met een filmpje van zijn voormalig basketbalcoach Scot Vesterdahl uit de Verenigde Staten. “Daar zijn we ontzettend blij mee. Wat Scot zo inspirerend maakt, is dat hij zich niet alleen bezig houdt met de ontwikkeling van jongeren als basketballer, maar ook als mens. Hij gaf mij destijds veel adviezen over het leven en was daarin echt een rolmodel. Spelers zagen hem meer als een mentor dan als basketbalcoach. Daarnaast heeft hij mij de kans gegeven om in het team te komen.” De werkwijze en persoonlijkheid van zijn coach heeft Peter geïnspireerd om YETS op te richten. “Veel van het YETS-gedachtegoed komt bij hem vandaan. Het zou daarom geweldig zijn als de andere YETS coaches ook van hem kunnen leren.”