18-12-2017
‘Basketbal is alles voor mij!’

Stan van Os (14) zit in de derde klas van het Geuzencollege in Vlaardingen. Hij doet voor het tweede jaar mee met YETS en heeft in basketbal zijn grote passie gevonden. “Ik zou elke dag wel willen trainen!”

“Ik wilde altijd al basketballen, maar daar werd ik niet in gestimuleerd. ‘Neejoh, blijf lekker op voetbal’ kreeg ik dan te horen. Vorig jaar kregen alle tweedeklassers een basketbaltraining van de YETS-coaches. Zodra we bezig waren wist ik: eindelijk, dit is het! Mijn liefde voor de sport is sindsdien alleen maar groter geworden. Basketbal is alles voor mij!”

Rustiger
“Eerst was ik brutaal, agressief en druk. Als ik ook maar iets deed in de klas, werd dat direct afgekeurd. Ik moest me meteen melden. Sinds ik bij de YETS zit, vindt mijn moeder dat ik een ander persoon ben geworden. Ik ben veel rustiger en ontspannen. En ik eet beter. Daarnaast is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid doordat ik weet dat ik in het team meetel.”

Respect
“De coaches zijn streng. Dat was in het begin wel wennen. Als je bijvoorbeeld iets in straattaal zegt, moet je meteen tien push-ups doen. En als tweedejaars zelfs twintig. Maar ze zijn ook heel aardig. Je kunt met ze dollen en ze worden niet zomaar boos. Ik kan hier gewoon druk zijn. Ook heb ik veel met de coaches gepraat, ze helpen je echt. Ik heb van hen geleerd om iedereen met respect te behandelen. Iedereen, ook mensen die je niet aardig vindt.”

Goede voorbeeld
“Mijn mooiste YETS-moment was het toernooi in Oostenrijk vorig seizoen. Het was heel gezellig met de coaches en ik heb veel geleerd. Ook heb ik bij YETS drie vrienden gemaakt waarmee ik anders nooit zou hebben gepraat. Nu zijn we tweedejaars en dat is nog leuker. We kunnen meer dingen doen en geven het goede voorbeeld aan de eerstejaars.”

Eredivisie
“In een wedstrijd probeer ik altijd een doel te stellen. Iemand zoek spelen bijvoorbeeld. Ik vind het leuk om trucjes te leren en mijn techniek te verbeteren. Het blijft namelijk niet bij YETS. Na dit schooljaar moet ik stoppen, dan zitten mijn twee jaar erop en ga ik door bij basketbalvereniging Juventus. Mijn doel? Eredivisie spelen bij Rotterdam Basketbal. Dat is heel hoog, net als bij voetbal.”

05-09-2017
Jongerenwerkers moeten gedrag niet bestendigen maar veranderen

‘Yo tjappie, alles chill?’ Zo opende de Gemeente Lelystad een brief gericht aan een groep werkloze jongeren. Door straattaal te gebruiken hoopte de gemeente deze jongeren te bereiken. Jongeren voelen zich op deze manier echter niet serieus genomen. Nee, ze hebben al genoeg mensen in hun sociale kring die straattaal met ze praten, en waar ze misschien ook al niet echt op kunnen bouwen.
Wellicht is in sommige van deze gevallen de sociale kring zelfs de oorzaak van hun worstelingen om een plek in de maatschappij te vinden. Het gebrek aan prosociale relaties met volwassenen en de omgang met antisociale jongeren vergroot namelijk het risico op maatschappelijke uitval. Lees verder.

03-09-2017
Ilex College sluit zich aan bij empowermentproject YETS Foundation

Vanaf dinsdag 5 september start de YETS Foundation haar empowermentproject op het Ilex College. Die dag vindt de officiële kick-off plaats en worden alle tweedeklassers van deze school geïnformeerd over het nieuw te vormen basketbalteam dat bij het project hoort. De YETS-coaches, waaronder oud-international Patrick Hilliman, zijn bij de kick-off aanwezig om de kinderen te vertellen wat basketbal voor hen heeft betekend en hoe deelname aan het project het leven van deze leerlingen zou kunnen veranderen. Het Ilex College in Schiedam is de derde school die aan de YETS Foundation verbonden is; het Lentiz LIFE College uit Schiedam en het Lentiz Geuzencollege in Vlaardingen draaien al langer mee.
Het Ilex College is een VMBO-school voor leerlingen die onderwijsbelemmeringen ondervinden ten gevolge van psychische stoornissen. De leerlingen wonen thuis of in een gezinsvervangend tehuis. Ook zullen er enkele leerlingen van Bovenschoolse Voorziening InZicht aansluiten bij het team. In de bovenschoolse voorziening worden leerlingen opgevangen die het om wat voor reden dan ook niet redden binnen hun huidige school. Bij InZicht krijgen leerlingen een onderwijsplek aangeboden waar zij kunnen werken aan hun leerproces en aan de slag kunnen met datgene waardoor het mis gaat in hun school. Op het Ilex College wordt een basketbalteam gevormd met ca. 15 leerlingen. Twee jaar lang zullen zij trainen, samen eten, huiswerkbegeleiding krijgen en samen werken aan sociale vaardigheden. Met dit nieuw te vormen team probeert de YETS Foundation niet alleen de deelnemende jongeren te inspireren, maar ook de gehele school en de wijk door activiteiten te organiseren in Schiedam Nieuwland. Het project wordt gesteund door Gemeente Schiedam.

24-05-2017
Aardig Onderweg Award voor YETS

Na twee maanden campagne voeren, was het vrijdag 19 mei eindelijk zover. Tijdens de Aardig Onderweg Awardshow mocht Peter Ottens namens de YETS Foundation de publieksprijs 2017 in ontvangst nemen. “Dankzij al die mensen die in ons geloven, kunnen we onze droom waar gaan maken en dat is onze coaches nog verder opleiden door een gastcoach uit Amerika over te laten komen.” Eerder had YETS de vakjuryprijs in de categorie ‘Samenleven’ al in de wacht gesleept.
“Duizenden mensen hebben niet alleen op YETS gestemd, maar stemden vooral op de boodschap dat onze samenleving schreeuwt om positieve rolmodellen. Onze stem is gehoord,” vertelt Peter Ottens, oprichter van YETS en het gezicht van de YETS Foundation tijdens de campagne van de Aardig Onderweg Awards. Tijdens de awardshow werd hij verrast met een filmpje van zijn voormalig basketbalcoach Scot Vesterdahl uit de Verenigde Staten. “Daar zijn we ontzettend blij mee. Wat Scot zo inspirerend maakt, is dat hij zich niet alleen bezig houdt met de ontwikkeling van jongeren als basketballer, maar ook als mens. Hij gaf mij destijds veel adviezen over het leven en was daarin echt een rolmodel. Spelers zagen hem meer als een mentor dan als basketbalcoach. Daarnaast heeft hij mij de kans gegeven om in het team te komen.” De werkwijze en persoonlijkheid van zijn coach heeft Peter geïnspireerd om YETS op te richten. “Veel van het YETS-gedachtegoed komt bij hem vandaan. Het zou daarom geweldig zijn als de andere YETS coaches ook van hem kunnen leren.”