Ons verhaal

Veel jongeren waarmee Peter Ottens op de pleintjes in de buurt basketbal speelde hadden meer talent dan hij. Toch maakte uitgerekend híj zijn droom waar om te basketballen in de Verenigde Staten. Volgens hem is dit te danken aan de sterke thuisbasis. Wat er op straat ook gebeurde, thuis was er liefde en aandacht. Iets wat bij een hoop leeftijdsgenoten regelmatig ontbrak.

Terug in Nederland startte Peter dan ook zijn eigen onderneming. Door middel van basketbalworkshops wil hij jongeren inspireren het beste uit zichzelf te halen. In korte tijd groeit de onderneming en verzorgt workshops in binnen- en buitenland in het (speciaal) onderwijs, jeugddetenties en jeugdzorg. De aanpak van Peter en zijn coaches blijkt te werken: coaches als rolmodel die streng zijn maar ook een luisterend oor bieden, discipline eisen en steun bieden. De jongeren vertrouwen de coaches en kijken naar hen op. Vanuit deze relatie zagen Peter en zijn team kansen om ook buiten de lijnen van het veld de jongeren te begeleiden en te motiveren. De workshops waren niet meer voldoende. Er moesten meerjarige en gestructureerde programma’s worden opgezet waar deze kwetsbare jongeren de kans krijgen om zichzelf optimaal te ontwikkelen onder begeleiding van een coach.

Samen met Anouk Spruit, orthopedagoog aan de Universiteit van Amsterdam, wordt de visie van Peter uitgeschreven op papier en eind 2013 wordt YETS Foundation opgericht: Youth Empowerment Through Sports.