Update vanuit het bestuur

Voorzitter Jeroen Dejalle, januari 2017:

Op volle kracht vooruit richting regionale impact

Met het Oranje Fonds als nieuwe sterke partner naast de gemeenten Schiedam en Vlaardingen en Fonds Schiedam Vlaardingen veranderen we de komende jaren het leven van meer dan 100 jongeren in Schiedam en Vlaardingen. Wij zijn enorm trots op waar we na drie jaar staan. Uiteraard gaat dit niet vanzelf. Passie, hard werken en de toewijding van een breed team maakt dit mogelijk. Met dezelfde passie gaan wij in 2017 door om nog meer het verschil te gaan maken!


Onze impact in 2016

Graag licht ik twee hoogtepunten uit 2016 voor u uit.

Eerste certificaatuitreiking
In juni mochten wij met trots de eerste lichting van 20 jongeren presenteren die onze tweejarige interventie succesvol afronden, het team 010Wolfpack. Fantastische om te zien was hoe onze jongeren zich hebben ontwikkeld van verlegen jongen tot spreker, van een 5 naar een 7, van 100kg naar 80 kg, van lastbak tot inspirator en van eenlingen tot een familie. “Meer had ik de afgelopen jaren niet nodig” en “ Ik had dit alleen met jullie willen doen” zijn enkele uitspraken die de impact van het project verwoorden. Deze eerste uitreiking is een fantastisch affiche voor wat de komende jaren nog komen gaat.

Nieuwe aanwinsten
De kracht van onze interventie zit in de mensen, onze coaches zijn daarbij ons meest waardevolle bezit. Naast de coaches maakt een breed team van vrijwilligers ons resultaat mogelijk. Ons hele team hebben we in 2016 weten te versterken met negen mensen die onze passie delen en met hun expertise een bijdrage leveren aan YETS, dit zijn:

Patrick Hilliman aspirant coach eigenaar Hills Basketball World
Arwin Manus lid actieteam Methodiek & Didactiek docent aan Hogeschool Rotterdam
Jeffrey van der Sloot penningmeester accountant bij PWC
Jeroen Hermsen lid actieteam Marketing & Communicatie marketingadviseur bij de RET
Bram Steenhoek voorzitter juniorbestuur leerling Lentiz LIFE College
Harley van Vliet lid juniorbestuur leerling Lentiz LIFE College
Kirsten Lopes Leite lid juniorbestuur leerling Lentiz LIFE College
Mert Incedal lid juniorbestuur leerling Lentiz LIFE College
Chima Effiom lid juniorbestuur oud-leerling Lentiz LIFE College


Onze impact in 2017
De YETS Foundation is ambitieus, bruist van ideeën en daarnaast weten geïnteresseerden YETS steeds beter te vinden. Dit resulteert naar verwachting weer in een aantal ontwikkelingen in 2017.

Nieuw project onder schooltijd
De YETS Foundation onderzoekt de mogelijkheid om vanaf september een project op te pakken dat plaatsvindt onder schooltijd. Door een aantal bouwblokken uit onze interventie samen te brengen met de reguliere lessen, kunnen wij meerdere jongeren helpen. We bieden onze coaches daarmee ook arbeidsperspectief naar de toekomst toe. Een win-win situatie dus. Uiteraard komen wij bij u terug met details zodra er meer duidelijkheid is.

Eerste project van het juniorbestuur
De gemeente Schiedam heeft in 2016 de cursus Modern Besturen van het NOC*NSF naar Schiedam gehaald. Als voorzitter van het bestuur van YETS doe ik mee. Het doel van de cursus is om jonge (potentiële) bestuurders van verenigingen en stichtingen in Schiedam in zes bijeenkomsten de handvatten te geven voor hoe je anno 2017 zou kunnen besturen. Tijdens de laatste bijeenkomst op 26 januari mogen alle deelnemers een voorstel pitchen aan Nathalie Gouweleeuw (wethouder Sport). De beste pitch ontvangt het benodigde draagvlak of de financiering voor de uitvoering van het idee. Tijdens de vijfde bijeenkomst was de generale repetitie voor het pitchen van het idee. In overleg met het juniorbestuur is besloten dat zij hun eigen idee voor een huiswerkcentrum in de wijk zouden inbrengen.

Vanuit hun eigen ervaring bij YETS kwam het juniorbestuur met het idee voor het opstarten een huiswerkcentrum in samenwerking met sportverenigingen. Het centrum moet een ontmoetingsplek worden waar huiswerk en sport elkaar kunnen vinden. De komende maanden zal het juniobestuur het idee verder uitwerken. Volg ons om op de hoogte te blijven.

Sociaal ondernemen
Vanuit het YETS-gedachtengoed willen we meer maatschappelijke vraagstukken oppakken. In de bestuursvergadering van 13 december 2016 heeft het bestuur het idee goedgekeurd om het concept sociaal ondernemen verder te ontwikkelen. Het actieteam Sociaal Ondernemen zal verder onderzoeken hoe het YETS-gedachtegoed breder toegepast kan worden buiten de projecten die momenteel al op de scholen draaien. Opbrengsten uit deze activiteiten zetten we voor 100% in voor de stichting. Een aantal concrete ideeën ligt al op de plank. In 2017 komen wij bij u terug met onze plannen voor het sociaal ondernemen.

Naast wat u hier leest worden ook grote stappen gezet op het gebied van het toepassen van de interventie, onderzoek naar het effect van onze interventie, verdere professionalisering van het bestuur en het aantrekken van nog meer gepassioneerd talent.

Mocht u vragen, ideeën of andere input voor ons hebben dan horen wij dat natuurlijk graag en kunt u contact met ons opnemen.

 

Met enthousiaste groet,

Jeroen Dejalle
bestuursvoorzitter YETS Foundation