_T2A8334

Ons verhaal

Veel jongeren waarmee YETS-oprichter Peter Ottens op de pleintjes in Schiedam basketbal speelde, hadden meer talent dan hij. Toch maakte uitgerekend híj zijn droom waar om te basketballen in de Verenigde Staten. Volgens hem is dit te danken aan de sterke thuisbasis die hij had. Wat er op straat ook gebeurde, thuis was er liefde, discipline en aandacht. Iets wat bij een hoop leeftijdsgenoten helaas ontbrak. 

Terug in Nederland wilde hij iets terugdoen voor de jongeren die niet het geluk hadden dat hun wiegje op zo’n warme plek stond. Daarom richtte Peter samen met vrienden een bedrijfje op. Ze gaven workshops in binnen- en buitenland, onder andere op scholen en in jeugddetenties. Sport diende toen al als middel om anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Peter zag echter in dat de workshops te eenmalig waren om het verschil te maken. 

Kwetsbare jongeren slagen alleen wanneer zij worden omringd door volwassenen die in hen geloven en langdurig en onvoorwaardelijk voor hen klaarstaan. Daarom besloot Peter om het Amerikaanse ‘junior college model’, zoals hij dat zelf had ervaren, naar Nederland te brengen. De kern: twee jaar lang basketballen, een familie bouwen, maatschappelijk actief zijn, en een coach die jouw ontwikkeling als mens boven je ontwikkeling als basketballer stelt.  

In 2014 werd YETS (Youth Empowerment Through Sports) Foundation opgericht. Met behulp van twee orthopedagogen werd Peters idee uitgeschreven tot een aanpak, genaamd de YETS Methodiek. Deze – door het NJI – erkende interventie ging in januari 2015 voor het eerst van start op het Lentiz LIFE College in Schiedam. Tegenwoordig zijn er teams op vijf verschillende scholen in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. 

Inmiddels is YETS Foundation doorontwikkeld van sportinterventie naar gedachtegoed. Van kleine stichting naar professionele organisatie. Met de Youth Coaches, de franchiseformule en YETS Move blijven we in ontwikkeling. We zien stagiaires en voormalige deelnemers doorgroeien binnen onze foundation. De groep betrokkenen wordt steeds groter en bestaat uit een zeer gevarieerde groep enthousiaste en professionele mensen. En zo blijft de YETS-familie alsmaar groeien.

Meer weten? Je kunt op onze social media-kanalen dagelijks zien hoe ‘ons verhaal’ geschreven wordt! 

Over YETS

Missie

Inzetten van rolmodel coaches en sport als middel om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling en te begeleiden naar een positieve rol in hun gemeenschap en deze daardoor te versterken.

Doelstelling

Het voorkomen van maatschappelijke uitval onder kwetsbare jongeren door hen intensief te ondersteunen in hun sociaal-emotionele, cognitieve en gedragsmatige ontwikkeling.

Visie

Jongeren die op meerdere leefterreinen problemen hebben, lopen het risico op maatschappelijke uitval. Dit ontstaat vaak uit het ontbreken van een veilige leefomgeving en de afwezigheid van positieve rolmodellen. Veelal wordt deze jongeren verteld wat ze moeten veranderen, maar niemand laat het hen ervaren. Bij YETS geloven we erin dat jongeren een positieve omgeving geboden moet worden als alternatief voor het negatieve straat- of thuismilieu. Een omgeving met consequent bewaakte kaders, maar gevuld met liefde en aandacht. Stoere coaches naar wie je op kan kijken, maar die ook durven voor te gaan in kwetsbaarheid en je daarmee uitnodigen om jezelf te zijn.

Wat YETS YETS maakt

  1. Niet ‘levelen’ met de jongeren, maar jongeren uitdagen om met de coaches te ‘levelen’.
  2. Onvoorwaardelijk daar: naast de jongere tot het ‘goed’ is.
  3. Voorgaan in kwetsbaarheid.
  4. Het bieden van een alternatieve context.
  5. Vervullen van de latente behoefte.

Basketball Coaches

Allon Kaat

Head Coach

Juup van Dam

Assistent Coach

"We believe in family"

Luciana Tavares Ramos

Assistent Coach

"One team, one dream"

Luca Verela Rocha

Assistent Coach

Melvin Bracely

Head Coach/ YETS Den Haag

Pascal Beck

Head Coach/ YETS Den Haag

Pedro Reis Neves Araujo

Head Coach

Shaylesh Jaggi

Senior Head Coach

Yannick Da Cruz Andrade

Assistent Coach

"We bieden wat zij nodig hebben"

Youth Coaches

Abdi Abdirahman

Youth Coach

Clarisia Barbosa

LIFE Coach

Crystal Seinpaal

Senior Youth Coach

Damitro Samuel

Junior Youth Coach

Dionie Virginie

Youth Coach

"Believe to Achieve"

Koen Terlouw

Youth Coach

Marita Werner

Junior Youth Coach

Community Coaches

Kimberly Cronie

Senior Community Coach

Marissa Caupain

Community Coach

"Muren maken het huis, cultuur maakt het thuis"

Kevin Blom

Soccer Coach

Amplifiers

Giannini Olieberg

Manager Training en Onderzoek

Jeroen Dejalle

Zakelijk Directeur

Marthy Rodriguez

Manager Interventies en Community

"Impact centraal, groei als het kan"

Monique de Hoog

Office Coach

"Voorgaan in kwetsbaarheid"

Peter Ottens

Creatief Directeur

Robert Boezeman

Research Associate

YETS Ghana Team

YETS Ghana team 2

Aaron Asare Okai

Assistant Coach

YETS Ghana team 4

Razak Kasim

Programma Coördinator

YETS Ghana team 1

Arianne van Rijn

Ondersteuning YETS Ghana

Alexander Takyi

Head Coach

YETS Partners

Wat YETS YETS maakt