YETS Foundation Stichtingspagina

Ons verhaal

Veel jongeren waarmee YETS-oprichter Peter Ottens op de pleintjes in Schiedam basketbal speelde, hadden meer talent dan hij. Toch maakte uitgerekend híj zijn droom waar om te basketballen in de Verenigde Staten. Volgens hem is dit te danken aan de sterke thuisbasis die hij had. Wat er op straat ook gebeurde, thuis was er liefde, discipline en aandacht. Iets wat bij een hoop leeftijdsgenoten helaas ontbrak. 

Terug in Nederland wilde hij iets terugdoen voor de jongeren die niet het geluk hadden dat hun wiegje op zo’n warme plek stond. Daarom richtte Peter samen met vrienden een bedrijfje op. Ze gaven workshops in binnen- en buitenland, onder andere op scholen en in jeugddetenties. Sport diende toen al als middel om anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Peter zag echter in dat de workshops te eenmalig waren om het verschil te maken. 

Kwetsbare jongeren slagen alleen wanneer zij worden omringd door volwassenen die in hen geloven en langdurig en onvoorwaardelijk voor hen klaarstaan. Daarom besloot Peter om het Amerikaanse ‘junior college model’, zoals hij dat zelf had ervaren, naar Nederland te brengen. De kern: twee jaar lang basketballen, een familie bouwen, maatschappelijk actief zijn, en een coach die jouw ontwikkeling als mens boven je ontwikkeling als basketballer stelt.  

In 2014 werd YETS (Youth Empowerment Through Sports) Foundation opgericht. Met behulp van twee orthopedagogen werd Peters idee uitgeschreven tot een aanpak, genaamd de YETS Methodiek. Deze – inmiddels door het NJI – erkende interventie ging in januari 2015 voor het eerst van start op het Lentiz LIFE College in Schiedam. Inmiddels zijn er teams op drie verschillende scholen in Schiedam en Vlaardingen. 

Er is veel interesse in de methodiek. Dat biedt kansen voor jongeren in andere regio’s. We blijven in ontwikkeling, zoals met YETS Move  en de Captains, en zien stagiaires en voormalige deelnemers doorgroeien binnen onze foundation. De groep betrokkenen wordt steeds groter en bestaat uit een zeer gevarieerde groep enthousiaste en professionele mensen. En zo blijft de YETS-familie alsmaar groeien. 

Meer weten? Je kunt op onze social media-kanalen dagelijks zien hoe ‘ons verhaal’ geschreven wordt! 

Over YETS

Missie

Inzetten van sport als middel om kwetsbare jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling en te begeleiden naar een positieve rol in hun gemeenschap en deze daardoor te versterken.

Doelstelling

Het voorkomen van maatschappelijke uitval onder kwetsbare jongeren door deelnemers gedurende minimaal 2 schooljaren intensief te ondersteunen in hun sociaal-emotionele, cognitieve en gedragsmatige ontwikkeling.

Visie

Jongeren die op meerdere leefterreinen problemen hebben, lopen het risico op maatschappelijke uitval. Dit ontstaat vaak uit het ontbreken van structuur en de afwezigheid van een rolmodel. Bij de YETS Foundation zijn we ervan overtuigd dat sport, mits op de juiste manier aangeboden, hier invulling aan kan geven. De sport kan hen een identiteit geven en succeservaringen laten beleven. Door kwaliteitsvolle YETS Coaches in staat te stellen ook buiten de lijnen van het veld jongeren te begeleiden, kan er op maatschappelijk vlak veel worden gewonnen. Waar ook ter wereld.

YETS Team

Ewaldo Domingas

Personal Trainer

Patricia Gulpen

Moeder YETS

"Via YETS
help ik de maatschappij weer een stukje mooier worden"

Suyi Guo

IT Adviseur

Jacqueline Heijndijk

Algemeen bestuurslid

Paul Hannema

Voorzitter

Jeroen Hermsen

Marketing Adviseur

Patrick Hilliman

Assistant Coach

Monique de Hoog

Office Manager

Shaylesh Jaggi

Head Coach / Youth Coach

Allon Kaat

Assistant Coach

Burcu Kakeci

Pedagogisch Adviseur

Jonah Kremer

Head Coach

Merel van Linschoten

Secretaris

Arwin Manus

Pedagogisch Adviseur

Marie-Christine Mercelina

Evenementen Ondersteuning

Erondino Nascimento

Fysiotherapeut

Pedro Neves Araujo

Assistant Coach

"We believe in family"

Giannini Olieberg

Methodiek Coordinator / Head Coach

Wendell Olieberg

Grillmaster

Bernadette Ottens

Moeder YETS

Peter Ottens

Oprichter/Directeur

Sally Ottens

Activiteiten ondersteuning

Willem Ottens

Klusser

Irene Pekaar

Adviseur Marketing & Communicatie

Susan van der Ploeg

Verbinder

Marthy Rodriguez

Programmaleider / Head Coach

"YETS is mijn tweede familie geworden"

Crystal Seinpaal

Youth Coach

Jeffrey van der Sloot

Penningmeester

Kam Mai Tan

Adviseur YETS Move

YETS Ghana Team

YETS Ghana team 2

Aaron Asare Okai

Assistant Coach

YETS Ghana team 4

Razak Kasim

Programma Coördinator

YETS Ghana team 1

Arianne van Rijn

Ondersteuning YETS Ghana

Alexander Takyi

Head Coach

YETS Partners