Coach Pat voor de groep

Onze Aanpak

In de Verenigde Staten leerde Peter Ottens van zijn coach hoe een omgeving gevuld met liefde en aandacht bijdraagt aan je persoonlijke groei. Een omgeving waar juist in zijn wijk thuis in Schiedam zo’n behoefte aan was. Hier ontbrak het aan liefdevolle relaties en vooral aan rolmodellen die het juiste voorbeeld gaven. Hoe kan je nu het juiste doen als je nooit het juiste hebt gezien? Om dat gat te dichten is de YETS Foundation opgericht.

YETS brengt coaches waar rolmodellen ontbreken en creëert een alternatieve context voor de negatieve omgeving waarbinnen veel jongeren opgroeien. Coaches die niet levelen met de jongeren, maar de jongeren uitdagen om met hén te levelen. Stoere coaches die kunnen en durven voorgaan in kwetsbaarheid en daarmee de jongeren uitnodigen om hun masker af te doen. Want alleen wanneer je elkaar echt ziet, kun je elkaar pas daadwerkelijk ontmoeten.

YETS heeft de principes van het secure base leiderschap geankerd in haar DNA. Aan de andere kant wordt er constant gezocht om de wetenschap achter gedragsverandering te vertalen naar de praktijk.

YETS heeft drie interventies ontwikkeld waarmee zowel groeps- als meer individuele coaching plaatsvindt om kwetsbare jongeren met een verhoogd risico op maatschappelijke uitval weer in hun kracht te zetten. Lees hieronder meer over onze interventies.

Basketbal

Een team dat als familie aanvoelt. Een coach als het rolmodel of misschien zelfs vaderfiguur die je nooit hebt gehad. Ons basketbalprogramma op voortgezet onderwijs scholen in aandachtswijken biedt alles wat nodig is om kwetsbare jongeren in hun kracht te zetten: een veilige omgeving en coaches die 24 uur beschikbaar zijn. Coaches die discipline eisen en duidelijke grenzen stellen, maar ook enorm betrokken en aanmoedigend zijn. Twee jaar lang wordt er gezamenlijk gesport, gegeten, huiswerk gemaakt en aan ‘life skills’ gewerkt.

Youth Coaches

Leerlingen die niks willen delen, teruggetrokken zijn of juist enorm boos reageren. Helaas schuilt er vaak een hele vervelende oorzaak achter dit gedrag. Onverwerkt verlies van dierbaren, misbruik of eenzaamheid zijn slechts enkele factoren die kunnen leiden tot negatief gedrag. De Youth Coaches van YETS staan altijd klaar voor jongeren die met in dit soort situatie zitten. Niet als hulpverlener die een advies klaar heeft, maar als rolmodel dat vooral luistert en doorvraagt.

YETS Community

We worden gevormd door de omgeving waar we ons in bevinden. Je kunt jongeren vertellen hoe ze moeten veranderen, maar als er geen andere omgeving wordt geboden is het moeilijk daadwerkelijk te veranderen. YETS biedt daarom de YETS Community. Hier komen jongeren na school langs voor spel, workshops, ontspanning of een gesprek met een coach. Een omgeving als alternatieve context voor het negatieve milieu waarin veel jongeren opgroeien. Een context waar ruimte is om jezelf te zijn, maar wel binnen de consequent bewaakte normen en waarden.

Anderen over YETS als organisatie