Coronacrisis of niet: YETS zit niet stil

Veel bedrijven en instellingen staken hun activiteiten op dit moment, maar de YETS Foundation staat zeker niet stil. SCHIE FM sprak met Peter Ottens, directeur van YETS.

‘Net als bij een hoop andere organisaties zijn de huidige activiteiten stil gevallen. Dan kan je twee dingen doen; je kan stil zitten en toekijken of met elkaar gaan nadenken hoe we in deze rare periode een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Wij gaan de straat op om andere organisaties die met straatwerk te maken hebben te helpen. Wat wij normaal gesproken doen zijn basketbalteams opstarten voor jongeren die het wat moeilijker hebben of extra begeleiding nodig hebben. Dat is helemaal stil gevallen nu’ zegt Ottens.

Ottens vertelt ook dat ze hebben meekregen van organisaties als DOCK in Schiedam en Minters in Vlaardingen, die normaal het ambulante jongerenwerk doen, zich zorgen maken. ‘Waar jongeren normaal een halve dag op school zitten, zitten ze nu thuis. En de vraag is hoe lang ze dat volhouden en ze toch meer naar buiten trekken’.

‘Onze coaches zijn nu regelmatig op straat te vinden. In Schiedam is dat vooral in Schiedam-Oost Groenoord en Nieuwland. We proberen te kijken of jongeren niet met grote groepen bij elkaar staan, wat vaak op sportveldjes gebeurt en of zij gepaste afstand van elkaar houden. We spreken ze daar op aan om vooral het bewustzijn te creëren. En ik denk dat het ook belangrijk is, juist nu het stil is op straat, dat er mensen op straat lopen voor de sociale controle’.

Bij de persconferentie afgelopen maandag hebben Premier Rutte en minister Grapperhaus ook de jongeren aangesproken. Ottens is ervan overtuigt dat dit goed is om de boodschap tot de jongeren door te laten dringen.

De komende tijd blijven de coaches van YETS rondjes lopen in Schiedam en Vlaardingen. ‘Misschien dat we het schema wel aanpassen omdat we erachter komen dat er in bepaalde gebieden weinig gebeurt en in andere gebieden juist iets meer. Daarom staan we ook in nauw contact met DOCK, politie en handhaving. Zo kunnen we kijken of we geen dubbel werk doen en elkaar kunnen ondersteunen. Zolang we onze normale activiteiten niet door kunnen laten gaan, zijn wij buiten in de wijken te vinden’.

‘We moeten toegeven dat we nu al minder mensen buiten zien. Toen we maandag begonnen met dit werk zagen we dat er nog best wel wat jongeren buiten waren die op de veldjes aan het voetballen of hangen waren. Maar dinsdag was er al een groot verschil te zien’.

Bron: www.schie.nu

Deel dit bericht