Sport & Bewegen erkent YETS als ‘goed onderbouwd’

De interventie YETS is door de erkenningscommissie Sport & Bewegen van Kenniscentrum Sport erkend in de categorie goed onderbouwd. Een unieke prestatie aangezien de meeste aanvragen eerst nog onder voorbehoud blijven.

Erkenning onthuld tijdens kennissessie
YETS onthulde de erkenning door de commissie Sport & Bewegen afgelopen woensdag 7 februari tijdens de werksessie ‘rolmodellen in het sport en welzijnswerk’. Tijdens deze sessie deelde Arwin Manus, orthopedagoog binnen YETS, waarom rolmodellen zo belangrijk zijn voor jongeren. Vervolgens lichtte de uit Amerika overgevlogen College basketbalcoach Scot Vesterdahl toe wat de maatschappelijke rol van sportcoaches in Amerika is en waarom de methode van YETS zo goed werkt.

Coach als rolmodel
De YETS-methodiek is een preventiegerichte gedragsinterventie die bestaat uit drie pijlers: sport, onderwijs en sociale integratie. Centraal in deze activiteiten staat de YETS Coach als rolmodel. De coach voert alle activiteiten in het kader van deze pijlers uit. Hij verzorgt de sporttrainingen, huiswerkbegeleiding en geeft life skills-workshops of organiseert met de jongeren activiteiten in de wijk. Hierbij hanteert de coach een autoritatieve coachingsstijl: hij eist respect en discipline, maar biedt ook een luisterend oor en een schouder om op te leunen.

Jongeren leren kansen te creëren voor zichzelf
Naast het voorkomen zorgt de interventie ook voor ontwikkeling van de jongeren. Door het succesvol doorlopen van onze interventie worden kansen gecreëerd door de jongeren zelf. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een bijbaan, inspiratie en enthousiasme door vrijwilligersprojecten die de jongeren zelf opzetten en de motivatie om een studie te volgen en af te ronden.

Deel dit bericht