‘Basketbal is alles voor mij!’

Stan van Os (14) zit in de derde klas van het Geuzencollege in Vlaardingen. Hij doet voor het tweede jaar mee met YETS en heeft in basketbal zijn grote passie gevonden. “Ik zou elke dag wel willen trainen!”

“Ik wilde altijd al basketballen, maar daar werd ik niet in gestimuleerd. ‘Neejoh, blijf lekker op voetbal’ kreeg ik dan te horen. Vorig jaar kregen alle tweedeklassers een basketbaltraining van de YETS-coaches. Zodra we bezig waren wist ik: eindelijk, dit is het! Mijn liefde voor de sport is sindsdien alleen maar groter geworden. Basketbal is alles voor mij!”

Rustiger
“Eerst was ik brutaal, agressief en druk. Als ik ook maar iets deed in de klas, werd dat direct afgekeurd. Ik moest me meteen melden. Sinds ik bij de YETS zit, vindt mijn moeder dat ik een ander persoon ben geworden. Ik ben veel rustiger en ontspannen. En ik eet beter. Daarnaast is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid doordat ik weet dat ik in het team meetel.”

Respect
“De coaches zijn streng. Dat was in het begin wel wennen. Als je bijvoorbeeld iets in straattaal zegt, moet je meteen tien push-ups doen. En als tweedejaars zelfs twintig. Maar ze zijn ook heel aardig. Je kunt met ze dollen en ze worden niet zomaar boos. Ik kan hier gewoon druk zijn. Ook heb ik veel met de coaches gepraat, ze helpen je echt. Ik heb van hen geleerd om iedereen met respect te behandelen. Iedereen, ook mensen die je niet aardig vindt.”

Goede voorbeeld
“Mijn mooiste YETS-moment was het toernooi in Oostenrijk vorig seizoen. Het was heel gezellig met de coaches en ik heb veel geleerd. Ook heb ik bij YETS drie vrienden gemaakt waarmee ik anders nooit zou hebben gepraat. Nu zijn we tweedejaars en dat is nog leuker. We kunnen meer dingen doen en geven het goede voorbeeld aan de eerstejaars.”

Eredivisie
“In een wedstrijd probeer ik altijd een doel te stellen. Iemand zoek spelen bijvoorbeeld. Ik vind het leuk om trucjes te leren en mijn techniek te verbeteren. Het blijft namelijk niet bij YETS. Na dit schooljaar moet ik stoppen, dan zitten mijn twee jaar erop en ga ik door bij basketbalvereniging Juventus. Mijn doel? Eredivisie spelen bij Rotterdam Basketbal. Dat is heel hoog, net als bij voetbal.”

Deel dit bericht