Zonder kwetsbaarheid geen verbondenheid

Marty Rodriguez is coach bij YETS Foundation en sinds kort is hij ambassadeur van Vlaardingen Veerkracht. Vlaardingers vanuit verschillende organisaties én initiatieven zijn Veerkracht ambassadeur om meer aandacht te vragen voor verbondenheid met elkaar.

“Als je in het dierenrijk en de natuur kijkt, is alles op de een of andere manier met elkaar verbonden. Als mens zijn we dat een beetje kwijtgeraakt. De maatschappij verhardt, daardoor vallen steeds meer mensen buiten de boot. Eigenlijk is dat iets heel tegennatuurlijks. We zijn helemaal geen solitaire wezens.

Bij YETS Foundation is de onderlinge verbondenheid erg belangrijk. We zien én ervaren YETS dan ook als één grote familie, die alsmaar groeit. Om dat te bereiken, moet je je kwetsbaar op durven stellen. We proberen onze jongeren zich daar bewust van te maken. Ze waren trouwens ook best enthousiast over mijn ambassadeurschap. Het woord veerkracht zegt ze nog niet zoveel, maar tijdens de lessen ‘sociale integratie’ gaan we er samen mee aan de gang, om zo de vertaalslag te maken.

We proberen de jongeren hun referentiekaders te verbreden en ze gewoontes aan te leren die de maatschappij kunnen versterken. Zo organiseren we ook regelmatig activiteiten voor bijvoorbeeld mensen in de wijk. Deze winter staat een van die activiteiten in het teken van eenzaamheid. We kijken een film of theaterstuk over dit thema en daarnaast gaan de jongeren brainstormen over wat zij zelf kunnen doen om de eenzaamheid te bestrijden. Ik hoop dat daar mooie ideeën uit voortkomen! Eenzaamheid kan iedereen overkomen, verbondenheid is het tegengif.”

Deel dit bericht